Kunst

Waanzin en Betovering: Claude Monet en de Waterlelies

1 min ontdekkings-tijd

27 mio $. Dat is wat een koper op 12 mei 2016 bij Christie’s neertelt voor ‘Le bassin aux nymphéas’ uit 1919. Over deze periode gaat nu ‘Waanzin en Betovering. Claude Monet en de Waterlelies’. We ontmoeten Monet in de herfst van zijn leven, een periode vol onrust en droefheid: buiten woedt WO I, Monet verliest zijn vrouw en een zoon en stilaan wordt hij ook blind… Toch schildert hij precies dan zijn mooiste werken, waaronder zijn verschillende waterlelies in alle formaten.
Ross Kings vertelstijl en onwaarschijnlijk talent om verbanden te tonen, samen met nieuw ontdekte brieven en zelden of nooit gepubliceerde foto’s, maken de lectuur van dit nieuwe boek tot een aangrijpende beleving.

“Waanzin en Betovering. Claude Monet en de Waterlelies”, Ross King, De Bezige Bij 2017.
ISBN 978 90 234 3669 0

rossking.jpg

Voor wie meer wil van Ross King en de Impressionisten, is voorganger ‘De Omwenteling van Parijs’ een echte aanrader.
Hierin beschrijft Ross King de culturele omwenteling die het impressionisme veroorzaakt, tegen de achtergrond van de politieke omwentelingen in het Parijs van 1848-1900.
De bloedige revolutie van 1848, de staatsgreep van Napoleon III, de oorlog met Pruisen, het beleg van Parijs dat uitmondt in de Commune, de affaires Panama en Dreyfus, vormen het politieke decor voor de strijd van de impressionisten tegen het culturele establishment. Dat wordt verpersoonlijkt in de jury van Le Salon de Paris met zijn gevreesde stempel: “Refusé”.
Ross King verstaat als weinigen de kunst om de feiten zo te vertellen dat je ze perfect kan onthouden.
“De omwenteling van Parijs. Over de geboorte van het impressionisme”, Ross King, De Bezige Bij 2006. ISBN 90 234 1937 5