Kunst

Voor de eerste keer terug naar Parijs ? 10 tips.

4 min ontdekkings-tijd

Beste lezer, op vraag van Frank, trouwe bloglezer, hierbij 10 tips voor een eerste, hernieuwde kennismaking met onze lievelingsstad. 

Tip 1:De hemel van Chagall 

Vier dat je terug in de stad bent met een blik op een van de mooiste hemels van Parijs, die van de Opera Garnier in de onmiskenbare kleuren van Marc Chagall. Klik en lees verder.

Tip 2: De verborgen Keith Haring 

De Keith Haring tentoonstelling in Bozar Brussel is verlengd tot 21 juli. Maar in de St-Eustachekerk naast de vernieuwde tuinen van Les Halles ontdek je een goed verborgen triptiek van Haring: La vie du Christ met in het midden een ontroerend Enfant rayonnant. Ontdek het hier 

Tip 3: Tadoa Ando in primeur?

In dezelfde omgeving van les Halles staat de voormalige “ Bourse de Commerce”. François Pinault verkreeg de erfpacht en de Japanse architect Tadao Ando herschiep het tot een centrum voor een deel van de kunstcollectie van Pinault. Helaas is de opening uitgesteld tot lente 2021. Maar het gebouw is uit de steigers en straalt terug in volle glorie. Ken je het verhaal 

Tip 4: Proeven “en plein air” 

Een apéro, een vers gesneden bord serrano, oesters of geurige kazen. Zacht bergop wandelend vanaf de St-Médardkerk komt dit alles je tegemoet als in luilekkerland? Waar?

Tip 5: Een echte Brancusi 

Europalia bracht in Bozar een overzichtstentoonstelling van de Roemeense kunstenaar Brancusi. In Parijs ontdek je een iconisch werk van hem, gevat in een aangrijpend verhaal. Wandel mee naar zijn minder bekende begraafplaats.

Tip 6: Een boekenheiligdom

De lange rue Rivoli is sinds 18 mei autovrij! Zo kan je volop genieten van een wandeling tussen de Tuilerieën en de arcades. Ga er een kijkje nemen en duik even onder in het boekenheiligdom Galignani.

Tip 7: Istanbul in Parijs

De historische site van de Bibliothèque Nationale de France met haar twee unieke leeszalen was toe aan renovatie. Het resultaat is verbluffend, de Salle Labrouste met haar negen koepels voert je meteen naar Istanbul.

Tip 8: La Petite Pologne aux airs du sud 

Kan het mooier gezegd? Dit is de joodse buurt rond de rue des Rosiers in de Marais. We kopen er altijd een stuk kaastaart bij Florence Finkelstaijn en lopen ermee langs de oude synagoge, ontworpen door Hector Guimard, in de rue de Pavée. Tweemaal genieten.

Tip 9: Langs het canal St-Martin 

Wandelen langs het canal St-Martin met het water, de sluizen, de bruggetjes, de kleurrijke huizenrijen en… het Hotel du Nord. De felgebekte actrice uit de gelijknamige film van Marcel Carné is al even iconisch als het hotel. 

Tip 10: Bezoek bij een baron 

Een Rode Baron ? Is het de inhoud van zijn wijnvaten? Zijn politieke voorkeur ? Of is er nog een andere verklaring voor de mysterieuze “rode“ naam van de gezelligste wijnbar van Parijs ? Geniet van het verhaal en de wijn.