Kunst

“Vent de colère” geselt berg van Cézanne

3 min ontdekkings-tijd

Goddank heeft Cézanne de montagne Sainte-Victoire op doek vereeuwigd. Het berglandschap ten oosten van Aix-en-Provence is een van de mooiste ter wereld. Maar indien er niets gebeurt, ziet het er morgen onherroepelijk anders uit. Wellicht niet beter.

Op de flanken komen in plaats van lavendel, parasoldennen en cipressen, 22 windmolens van 125 meter hoog. Ils crèveront bientôt le point de vue sur la merveille, schrijft G. Roquette, redactiedirecteur van Le Figaro in zijn wervelend edito van 24 juli ll. Bij heel wat kunstminnende Fransen is een vent de colère opgestoken. Maar om de bouwplannen nog weg te blazen zal dat geen windje uit de Levant mogen zijn. Wel een krachtige mistral. 

Wie de berg nog wil zien zonder de windmolens, kan nog snel naar de Provence. Of naar “Cézanne et les Maîtres. Rêves d’Italie“in het Musée Marmottan, aan de rand van het Bois de Boulogne.

Een van de topwerken van de tentoonstelling is een iconische “La Montagne Sainte-Victoire” in een versie van 1890. De berg inspireert Cézanne eindeloos. Hij schildert er meer dan tachtig versies van. 40 Olie op doek en 45 aquarellen. De Sainte-Victoire met pijnbomen, zonder pijnbomen; met lichte tinten, met donkere; met zon, met wolken; in de winter, in de zomer. Ze tonen de magie van de berg in wiens schaduw de schilder wordt geboren en sterft. Het Marmottan getroost zich de moeite om bij de getoonde werken ook de inspiratoren van de schilder te laten zien, vooral Italiaanse meesters, en hoe Cézanne met de kleurvlakken van zijn Montagne een eerste brug maakt naar het kubisme. 

Wil je de magie van het impressionisme aan den lijve ondervinden, wandel mee op onze route “Van Rothschilds en Refusés”, doorheen Monceau en Batignolles.

Wil je naar de tentoonstelling « Cézanne et les maîtres. Rêves d’Italie” nog tot 3 januari 2021 , in het Musée Marmottan.