Artikel

SERGE GAINSBOURG: Een levenswandeling doorheen Parijs

3 min ontdekkings-tijd

Een veelschrijver, een vuilschrijver, een prominente  provocateur, een grensverlegger… hoe je hem ook wil vatten het komt steeds neer op een gevuld onstuimig leven. Een leven met als decor Parijs. Zijn Parijs en zijn femmes de Paris.

2 april 1928: geboren als Lucien Ginsburg in Parijs in een Joods gezin,  gevlucht uit Oekraïne na de Russische revolutie. Parijs wordt zijn stad vanaf zijn geboorte, nu 90 jaar geleden,  tot zijn dood.

De muzikaal artistieke achtergrond van de familie zit in zijn “genen” .Als  schilder, muzikant duikt hij op in de Parijse l’Ecole des Beaux Arts ( zie onze linkeroever route) . Een groot succes is dit niet voor de onrustige “Serge” en in 1954 zien we hem, naast zijn vader, als pianist optreden in oa het Cabaret Madame Arthur (XVIII arr).  Parijser kan het niet.

Rue de Verneuil

In 1962 duikt de Rue de Verneuil ( Saint Germain des Prés) voor het eerst op in zijn leven. Hij is er op n°33 te gast bij Juliette Gréco, een eerste muze. Vanaf 1969 tot zijn dood is het huis op n° 5 bis in deze straat zijn vaste stek. Vandaag is het een memorial voor de fans, met een veellagige iconische grafitti wall met Jane en Serge in de hoofdrol. Naar het schijnt werd binnenin, sinds zijn dood, niets meer aangeroerd en dit tot zijn laatste sigarettenpeuken toe.

Zijn liefdesleven is niet alleen verbonden met Gréco, maar met vele cult femmes, allen op een of andere manier vereeuwigd in een van zijn meer dan 500 chansons: een relatie met Brigitte Bardot, Jane Birkin, zijn grote liefde vanaf 1968 en de 18-jarige France Gall die hij, in 1965, met zijn lied naar een winnend Eurovisiesongfestival stuurt . U kent de titel toch ?

Op 2 maart 1991 is een tweede hartaanval hem fataal, op 7 maart werd hij begraven op het Cimetière Montparnasse, niet ver van het graf van Charles Baudelaire. Een graf dat elke dag een bedevaartsoord is, een grafsteen vol met sigarettenpeuken en metrotickets.

“Le Poinçonneur des Lilas”

Tickets verwijzend naar zijn eerste grote doorbraak in 1955: “Le Poinçonneur des Lilas”, de Parijse metro als inspiratie. En ja, straks bij de uitbreiding van metrolijn 11, de olympische spelen komen naar Parijs, zal er een metrostation zijn naam dragen. Een parkje met zijn naam is er al sinds 1991dichtbij de Porte des Lilas.Parijs omarmt hem. Gainsbourg en Parijs een hartstochtelijke verbondenheid met vele sporen.  Ontdek de levenswandeling van Gainsbourg en andere unieke personen en verhalen met ons op de route : Van Austerlitz tot Gainsbourg.