Artikel

Rue Réaumur, een oase van architectuur

3 min ontdekkings-tijd

Dat Parijs onder “ le second Empire” met  Napoleon III en de urbanist Haussmann zich transformeerde van middeleeuwse chaos tot een wereldstad hebben we in andere bijdragen al aangehaald. Urbanisme is één zaak, hoe die straten er dan echt uitzien is soms verbluffend. De Rue Réaumur , te paard tussen het tweede en derde arrondissement, tussen La Bourse en de Arts et Métiers,  is een spectaculair voorbeeld.

Architectuurwedstrijd

De straat wordt gerealiseerd tussen 1895 en 1896 .De gebouwen krijgen vorm als resultaat van een architectuurwedstrijd. De eerste wedstrijd op zo een grote schaal. Het is het tijdperk van de nieuwe materialen, de tweede industriële revolutie zorgt op grote schaal voor staal, gietijzer en beton. Hiermee gaan de architecten gaan aan de slag..  Het resultaat is enerzijds een diversiteit aan gebouwen, anderzijds een grote homogeniteit in materialen. Ze zijn helder, beschikken over hoge plafonds en grote ruimtes. Het zijn vooral groothandels, textielhandelaars, pers en banken die zich hier vestigen. Prestige verzekerd in deze hoogtepunten  van moderniteit. Het is dan ook een lust voor het oog als we hier door wandelen. We staan even stil bij drie merkwaardige parels. Op N° 61-63 imponeert een gotisch geïnspireerde façade, met een machtig uurwerk, en heel  veel illustraties geplukt uit de Zodiac dierenriem en de vier seizoenen. Dit gebouw uit 1898 is duidelijk een overgangsgebouw.

61-61-rue-réaumur

Een eind verder op N°118 zien we een treffend voorbeeld van een zich over drie verdiepingen uitdeinende glazen deelfaçade, verwerkt in prachtige ijzerconstructies.

118-rue-Réaumur

Wij vallen voor het gebouw op N°124: art nouveau ten top, een metalen constructie die vloeit als een vertraagde waterval, 5 verdiepingen hoog, zuigt het natuurlijk licht naar binnen. Wat  een openheid en transparantie !  Het gebouw werd gerealiseerd door Georges Chedanne, die we terugvinden als architect van het Koninklijk Paleis in Oostende. De as Paris-Ostende was toen een realiteit.

immeuble-rue-reaumur 124

De straatnaam? Ook geen toeval.  René-Antoine Ferchault de Réaumur (17de/18de eeuw )was een all round fysicus, bioloog..wetenschapper met aanzien, die oa heel veel experimenteerde met ijzer, staal, temperatuur …  Zijn wetenschappelijk werk kreeg 2 eeuwen later een concrete toepassing in de vorm van deze prachtige gebouwen. Nu, nog een eeuw later zijn wij blijvend getuige van de inventiviteit en grootsheid ook in ‘wereldse’ architectuur.

Ontdek de architectuur-parels van de Rue Réaumur, een vaste afspraak op onze rechteroever route “ Van Opera  tot Opera”.