Artikel

Père Lachaise: minder heilig dan je denkt !

2 min ontdekkings-tijd

Père Lachaise, is ons bekend als de naam van de iconische begraafplaats in Parijs.  Je liep er zeker al rond, op zoek naar het graf van Edith Piaf, Jim Morisson of Oscar Wilde. Wij groeten er vooral enkele markante figuren uit twee eeuwen revoluties.  Het kerkhof ligt dan ook niet voor niets op onze “Route des Barricades”.

Maar hoe kwam dit kerkhof aan zijn naam ?

Die gaat terug naar François d’Aix de la Chaize, geboren in 1624, in een adellijke entourage. Hij loopt het jezuietenparcours en wordt in 1675 benoemd tot biechtvader van Louis XIV.

Pere_lachaise

En een biechtvader had de Zonnekoning hard nodig. Een politiek gearrangeerd huwelijk in 1660 bracht hem aan de arm van Maria Theresia van Oostenrijk. Zo werd de aanspraak op een groot rijk verankerd.  Maar liefde en lust zocht hij bij zijn vele maîtresses. Zo ontstonden talrijke liaisons dangereuses.  Louis deelde oa het liefdesbed met Madame de Montespan en had er zeven kinderen bij. In de paleisgangen liep ook nog Marquise de Maintenon rond, als deugdzaam kindermeisje zorgend voor zijn talrijke kroost. Ook op deze vrome katholieke vrouw had de Zonnekoning nu zijn zinnen gezet. Père la Chaize moest een handje toesteken om haar te overtuigen. Hij kreeg een mooi domein in Parijs, de Mont -Louis bij de Rue Saint -Antoine. Vandaaruit volgde hij het politiek en amoureus heen en weer geloop en kreeg uiteindelijk ook de vrome Madame de Maintenon in het bed van Louis XIV. En Madame de Montespan aan de deur.  Père la Chaize was dus niet alleen biechtvader maar ook relatiebemiddelaar avant-la-lettre !

Dank zij hem  werd Madame de Maintenon de tweede vrouw van Louis XIV.  Omdat ze van lagere adel was, kon ze nooit officieel koningin worden en dus werd het een geheim huwelijk :  “un mariage  morganatique “ ingewijd door – wat had je gedacht –  Père la Chaize.  Madame de Maintenon  ontpopte zich als schaduw “eerste minister” en lag mee aan de basis van de herroeping van het  Edict van Nantes en de hernieuwde vervolgingen van de protestanten.

Veel later, in 1804, werd het domein Mont-Louis door de stad Parijs aangekocht om er een groot nieuw  kerkhof aan te leggen. Later kreeg het de naam van de Père, doorheen de geschiedenis verbasterd  tot Père Lachaise. Het mooiste Parijse kerkhof.

Ontdek het kerkhof en zijn minder bekende plekjes, de relatie met de Commune en met vele andere spannende momenten uit de Parijse geschiedenis, op onze “Route des Barricades” !