Nieuw ! Het boek: De Ziel van Parijs

DE ZIEL VAN PARIJS

Bijzondere plekken, mensen en geschiedenissen

Dirk VELGHE

In De ziel van Parijs proeft de lezer de eigenzinnige oogst van iemand die, na vele seizoenen in zijn lievelingsstad, nog steeds verrukt is door haar vruchten. Dirk Velghe vertelt feiten en verhalen over bijzondere mensen en gebeurtenissen die Parijs inkleurden, soms met verf, soms met bloed. Geschiedenissen zoals alleen een echte Parijzenaar ze kan vertellen. Luchtig maar altijd diep onderbouwd geeft Dirk Velghe een geheel nieuwe twist aan de geschiedenis van Parijs. Zijn no-nonsense proza en narratieve flair staan garant voor meeslepende lectuur.

De zoektocht naar de ziel van Parijs is er een naar de ziel van haar inwoners: zij die de Lichtstad en haar geschiedenis hebben ingekleurd. Enkelen – historici en schrijvers – konden zich veroorloven dat te doen met inkt. Maar velen dienden zich te beperken tot de middelen hun eigen: bloed, zweet en tranen. Vullen die enkelen altijd opnieuw de literatuur over Parijs, dan fascineren mij net die velen, de unusual suspects. Vrouwen en mannen met onwaarschijnlijke wedervaren: een gifmengster, een vergeten keizer, een verpleegster-Résistante van het American Hospital, een roi des bandits – later politieprefect van Parijs, een hulpconservatrice van het Jeu de Paume, een koningin voor twintig minuten, mannen die omwille van hun herenliefde op de brandstapel stierven, de vrouwelijke uitgever van het – voor die tijd – als pornografisch gebrandmerkte Ulysses of telgen van de grote beulendynastieën van Parijs en hun stadsgenoten… Zij bevolken dit boek. 

Indien u toch bekenden ontmoet als Chanel of Arletty, Lenin of Picasso, dan zullen ze u wellicht verrassen met hun minder gekend, niet altijd zo gepolijst kantje. 

Paris s’éveille …

“Deze weelde van weetjes en eruditie maken het Parijs van Dirk Velghe magisch. Zelfs de tragiek lijkt er lichter. Wie nog niet van Parijs houdt, valt ervoor na het lezen van dit boek. ‘Ich bin ein Pariser’ zou Kennedy gezegd hebben.” 

Herman Van Rompuy, Ere-voorzitter van de Europese Raad en Minister van Staat

“Geen betere lectuur voor in je luie zetel of je hotelkamer, dromend van de volgende dag in het eeuwige Parijs. En dan die adressen opzoeken, de verhalen zinderend door je hoofd. Paris s’éveille!”  

Johan Op de Beeck, auteur