Artikel

Tadao Ando tekent voor de herbestemming van de “Bourse de Commerce”

Francois PINAULT en Tadoa ANDO
4 min ontdekkings-tijd

Op de historische marktplaats van Les Halles verschijnen tussen 1852 en 1870 tien prachtige “art nouveau” hallen van de hand van architect Victor Baltard.  Het is een unieke urbanisatie ingreep, die kadert in de algehele transformatie van Parijs door Haussmann, prefect van Napoleon III.

Deze ranke formatie van hallen in gietijzer en glas, elk met een eigen productgamma – groenten, vis, vlees, kruiden, specerijen en meer, gaat na de verhuis van de “vroegmarkt” naar Rungis (1969) tegen de vlakte toen monumentenzorg onbestaand was in Parijs.    

Maar sinds 2016 verandert de huidige Les “Halles-site”, in een groene oase met speelplekjes, groene pleintjes, fonteinen en de lokkende walvismond van “La Canopée” die de cultuurminnende, shoppende en reizende bezoeker naar binnen lokt voor een concert, evenement, boetiek of metrolijn. We kunnen ons met deze ingreep verzoenen, ze geeft opnieuw ademruimte in dit stuk Parijs tussen het Louvre en Beaubourg.

De tijd terugdraaien gaat niet. Of misschien toch. Richting rue Berger zien we een groot bouwwerk in zijn eindfase. Het is de “ Bourse de Commerce” die met haar glazen koepel, gedragen door een gietijzeren structuur -de eerste realisatie met deze toepassing in Frankrijk– een nieuwe bestemming krijgt.

Twee actoren, Francois Pinault en Tadoa Ando, hebben er mekaar gevonden.

Francois Pinault, eigenaar van de luxegoederengroep Kering en van het kunstveilinghuis Christie’s, multi-miljonair is trotse bezitter van een meer dan 5000 stuks tellende hedendaagse kunstcollectie. vormt met een investering van 120 miljoen € het gebouw om tot een nieuwe kunstplek in hartje Parijs.

Daarmee daagt hij andermaal zijn businessrivaal Bernard Arnault, eigenaar van de LVHM groep, uit.  Die liet architect Frank Gehry in 2014 het gebouw voor zijn “Fondation Louis Vuitton” ontwerpen. Een parel met de allures van een zeilgaljoen aan de rand van het Bois de Boulogne.

François Pinault wijst de herbestemming van de “Bourse de Commerce” toe aan Tadao Ando. De Japanse meester architect studeerde in Parijs ( mei 1968 ) en is een groot bewonderaar van Le Corbusier

In 2016 begonnen de werken en, in 2021 opent het museum zijn deuren.

Pinault realiseert hiermee zijn streven : “ Partager ma passion pour l’art de mon temps avec le plus grand nombre”.

De buitenkant is alvast een respectvolle knipoog naar de architectuur van Victor Baltard. Voor de binnenkant is het wachten tot volgend jaar.