Artikel

Lupin: Parijs in je huiskamer

5 min ontdekkings-tijd

Het begint met overweldigende scènes van het Louvre en nooit stond je zo dicht bij de Mona Lisa als in de nieuwe, adembenemende Gaumont-Netflixproductie Lupin. De makers, regisseur Leterrier en scenarist Kay, laten je alle kanten van Parijs zien. Te beginnen met de klassieken, maar op hoogst originele wijze verfilmd. In Lupin leidt parket dweilen en vuilnis ophalen tussen Delacroix en Raphaël naar het briljante halssnoer van Marie Antoinette – le collier de la Reine. Dat veroorzaakt ten tijde van Louis XVI een groot schandaal. Maurice Leblanc, auteur van de oorspronkelijke Arsène Lupinboeken, maakt er later zijn aller eerste aflevering mee. In de remake Lupin schittert Omar Sy, de zwarte acteur uit Les Intouchables, als de diamanten van het begeerde snoer.

Arsène en Assane

Zoals Sherlock Holmes verbonden is met Old England, zo is de gentleman-inbreker-oplichter Arsène Lupin verbonden met het Franse erfgoed. Maurice Leblanc schreef tussen 1905 en 1939 tientallen boeken over zijn sociaal voelende, intelligente held. Al vele keren is Arsène Lupin verfilmd, vertaald, zelfs verstript, maar nu is hij  ook helemaal nieuw verbeeld:  Assane Diop komt niet terug naar Parijs als de vertrouwde Arsène Lupin, maar als gentleman cambrioleur die zich wil wreken voor moord op zijn vader. Die is als zelfmoord geënsceneerd. Voor Assane Diop is Arsène Lupin de gids, het boek van Leblanc de bijbel. De reeks loopt dan ook onder de titel: Lupin, dans l’ombre d’Arsène.  Maar met zo’n verhaal, zo’n beelden en zo’n acteertalent treedt de nieuwe Lupin net uit de schaduw van Arsène. 

Wat herkennen we?

Van uit het Louvre vluchten we, les flics op de hielen, de Cour Napoléon op. De verlichte Pyramide baadt in nachtelijke schoonheid, de camera glijdt langs de historische gevels en daken. Ondertussen zweven we over de Pont des Arts, de koepel van het Institut de France daagt op aan de overkant. Na een wervelend fietsballet met pizzabestellers in de Jardin du Luxembourg zoeven we met de auto langs de Observatoire, lopen we onder de arcades van de rue de Castiglione en de rue de Rivoli bijna in de armen van de politie. Daar verschijnt plots de Porte Saint-Martin en Ouf!, eindelijk duiken we onder in onze schuilplaats, een brocantewinkel met patine, op Les Puces de Saint-Ouen. 

Maar naast deze Classiques zijn er evenzeer de ongekende quartiers en de verborgen pleintjes en passages. Herken je in de eerste aflevering het restaurant L’Appartement in de rue du Faubourg Saint-Martin in het 10ème, dan ben je in de tweede plots in de kamers van het chique hôtel particulier de Camondo (nu het Musée Nissim de Camondo) bij het Parc Monceau in het 8ème. Ontdek vervolgens de Mairie van het 3ème, in de rue Eugène Spuller. Een prachtig neo-renaissancegebouw. In de vijfde aflevering, tenslotte charmeert een ‘liefdesbrugje’ plots elke kijker: het is de passerelle de Mornay die haar passanten boven het Bassin de l’Arsenal laat zweven.

Hit!

Direct na de release op 8 januari voert Lupin de toplijstjes aan. Terecht. Als Parijsliefhebbers krijgen we er, naast spannende avonturen, de mooiste beelden van Parijs opgediend. En we zijn kieskeurig. Maar toch: Lupin is vijf afleveringen lang genieten. Leuk om ook van de tweede laag van deze serie te proeven en het decor te doorgronden, maar ook de vele grappige hints: wat dacht je van “J’accuse,” de naam van het hondje? Een felle keffer!

Je voelt het, we hopen terug in Parijs te zijn voor de release van seizoen twee van Lupin. En er voor de piramide de vreugdesprong van Assane Diop te maken wanneer hij le collier de la Reine heeft bemachtigd. Spring je mee? Zie onze vier routes.

foto credits: Netflix/Gaumont