Hoofdartikel

‘Les Israélites’: naar de roots van de BNP Paribas en vele andere banken.

2 min ontdekkings-tijd

Hier, aan het Parc Monceau en ook langsheen de statige Rue de Monceau, ligt de oorsprong van meerdere hedendaagse banken. In de eerste helft van de 19de eeuw vestigen zich hier immers ‘Les Israélites’, joodse bankiersfamilies van Asjkenazische (Oost-Europa) en Sefardische (Middellandse Zee) oorsprong. Ze betrekken er indrukwekkende stadspaleizen, het ene al meer verbluffend dan het andere.

Bij de families de Rothschild, Pereire, de Camondo, Cernuschi en Ephrussi, nemen we trouwens een kijkje achter een poort, op een binnenplein of in een tuin, waar we hun veelal bewogen levensverhalen vertellen.Velen van hen investeren mee in de uitbouw van het Parijs van Napoleon III en Haussmann. Tegelijk financieren ze de ontwikkeling van het prille industriële Frankrijk.  We vinden ze terug bij de initiatiefnemers van spoorwegen, bedrijven, infrastructuur, urbanisaties en de ontwikkeling van het prille toerisme en bij de banken, natuurlijk.Een aantal van hen ligt bijvoorbeeld aan de oorsprong van de BNP Paribas en dat zit zo:in 1871 moeten de Fransen, na hun rampzalige nederlaag tegen Bismarck, een oorlogsschade van 5 miljard in ‘Francs d’Or’ betalen aan de Pruisen.  Het geld hiervoor dient gemobiliseerd. Om dit mee te faciliteren, fusioneren op 27 januari 1872, de families Cernuschi, Fould, Stern en anderen,hun Banque de Paris met de Banque de Crédit et de Dépôt des Pays-Bas van de families Bischoffsheim, Goldschmidt, Cahen d’Anvers, Bamberger an andere, tot de nieuweBanque de Paris et des Pays-Bas, de BPPB.Via hun ‘succursales’ in Amsterdam, Genève en Brussel, geven zij de fondsenwerving een internationaal élan. De emissies worden een reuze succes. Een eerste publieke lening van 2 miljard wordt twee en een halve keer ‘overschreven’, een tweede van 3 miljard liefst 14 keer. Met meer dan 1 miljoen onderschrijvers halen de emittenten niet minder dan 44 miljard op. In plaats van op drie jaar tijd, betalen de Fransen binnen de twee jaar hun 5 miljard herstelbetalingen aan de Pruisen.Later, om te ontsnappen aan de nationalisatie-wet van 1945, opteert de BPPB  voor het statuut van zakenbank en financiert mee het groeiende internationale industriële weefsel in Frankrijk en Europa. In 1982, onder Mitterrand,  wordt de bank dan toch genationaliseerd, om in 1987 via een beursgang opnieuw geprivatiseerd te worden. In 2000 fusioneert ze dan met de BNP. De BNP Paribas, een nieuwe wereldspeler, is geboren. Niet de enige, op deze tocht.

Familiegeheimen, successen en tragedies van deze ‘Israélites’ vertrouwen wij je toe op de wandeling Van Rothschilds tot Refusés (Monceau & Batignolles).