Kunst

Lees: “A Certain Idea of France, The Life of Charles de Gaulle”

2 min ontdekkings-tijd

Julian Jackson, prof geschiedenis aan de Queen Mary University, London, schreef gelukkig geen nieuwe hagiografie. Dank zij toegang tot nieuwe bronnen, privé correspondentie en indrukwekkende research, krijg je ook nieuwe kanten van Le Général te zien.

De ‘Grote Daden’ kent iedereen: krijgsgevangene in WOI, redder van Frankrijk in WOII, pain in the ass van Amerika en Engeland en hun pogingen tot hegemonie over Europa, de Algerijnse onafhankelijkheidskwestie en zoveel meer… die komen uitgebreid aan bod.

Maar… dit boek ontroert af en toe door de kleine daden van deze grote man.

Zo wist ik niets van Anne, zijn dochtertje met het syndroom van Down, dat hij in zijn hart had gesloten. Of van zijn altijd en overal respectvolle bejegening van echtgenote Yvonne (voor de fransen ‘Tante Yvonne’) en zijn familie. Of hoe snel hij leerde: na een rampzalig televisiedebuut in 1958 – de Gaulle is de eerste politicus die televisie volop inzet – huurt hij een acteur van de Comédie Française in en laat zich schminken door Charles Koubesserian, de leading make up-artiest, die ook voor Brigitte Bardot werkt. De Gaulle wordt snel een briljant performer. Ook voor mijn grootmoeder aan vaders kant, een echte Parisienne. Als kind, liggend op het tapijt keek ik bij haar veel naar TV. En dus ook af en toe naar de speeches van de Gaulle. Zonder er ook maar een snars van te begrijpen. Maar mijn oma kwam toen steeds de living ingerend om aan de Generaal zijn lippen te hangen. Namen van toen, die ik bijna vergeten was, zoals Couve de Murville, Pierre Mendès France, Jacques Chaban Delmas, Michel Debré, Alain Peyrefitte, André Malraux, weet Julian Jackson perfect tot leven te wekken.

En tenslotte, voor de amateurs van Allo! Allo!: Général Leclerc die met zijn de 2ème Division Blindés Parijs bevrijdde en naar wie de oude geilaard uit de serie knipogend is vernoemd, heette helemaal niet Leclerc… Dat was zijn ‘nom de résistance’. Zijn echte naam was Philippe de Hauteclocque. Voilà.

Het boek, zo’n 800 blz., heeft me drie maanden gekost. Maar het was een uiterst boeiend terugzien, Mon Général!

“A Certain Idea of France, The Life of Charles de Gaulle” door Julian Jackson, Allen Lane 2018,

ISBN978-I-846-14351-9