Artikel

La Salle Labrouste, ongeziene architecturale parel.

1 min ontdekkings-tijd
Eind de jaren ’90, verhuisden grote delen van de collectie van de Bibliothèque Nationale de France naar de nieuwe Grande Bibliothèque François Mitterrand, op de linkeroever. De prachtige historische site in het hart van Parijs met haar twee unieke zalen, de Salle Ovale en de Salle Labrouste, verloor haar glans. Tot in 2001 werd beslist om er na de oprichting van het Institut National d’Histoire de l’Art (INHA), de Bibliothèque d’Art et d’Archéologie in onder te brengen.
De Salle Labrouste, een architecturaal hoogstandje van architect Henri Labrouste – die ook de Bibliothèque Sainte Geneviève ontwierp – werd nu, na zes jaar renovatie terug opengesteld: een parel waarin je je meteen in Istanbul waant.
Wij werden er rondgeleid door de Conservateur en Chef, met een boon voor de correspondentie van Delacroix, Pissarro, Renoir, Sisley, Lautrec, Rodin en andere kunstenaars, die er zorgvuldig gerestaureerd en bewaard wordt. De collectie gaat van middeleeuwse manuscripten over wereldkaarten uit de Renaissance, muziekpartituren van Bach tot Chopin, stempels, munten, lithografieën tot fotografie van Nadar, Cartier-Bresson, Doisneau en vele anderen. Na deze realisatie wordt nu ook de Salle Ovale gerenoveerd. Dat belooft!