Artikel

Droomhotel Madame Rêve bekroont vernieuwd postpaleis

5 min ontdekkings-tijd

Het hart van Parijs beleeft dezer dagen unieke transformaties. La Samaritaine pronkt opnieuw in al haar glorie en trekt samen met de vernieuwde Bourse de Commerce het gehele eerste arrondissement mee opwaarts. Eind vorige week staken we om de hoek onopvallend onze neus binnen op de renovatiewerf van La Grande Poste du Louvre. Dit voormalige postpaleis vervoegt binnenkort het rijtje van toprenovaties. Was tot voor kort de helft van dit iconische pand nog ingepakt als een kunstwerk van Christo, dan wordt nu de werf opgeruimd voor de opening volgend jaar. Een hek stond open, een deur op een kier… 

Binnen zien we hoge gietijzeren gewelven die het alomtegenwoordige glas dragen waardoor het licht rijkelijk binnen stroomt. Naast boetieks en bars komen hier ook kantoren en appartementen. De bar die wij spotten, wordt een oase van rust. Toch zoals hij er nu bij ligt. Verder komt er ook een politiekantoor en – hoe kan het ook anders – een postloket. Maar de grote nieuwigheid is toch het luxehotel Madame Rêve met rooftoprestaurant La Plume. Zwart voert er de hoofdtoon:  «C’est la couleur du chic Français» zegt Laurent Taïeb, de man achter dit 5 sterren hotel, van waaruit je een ongehinderd ook de echte sterren ziet.

Dit reusachtige pand op de hoek van de rue du Louvre en de rue Etienne Marcel – de Jacob van Artevelde van Parijs – werd in 1886 ontworpen door architect Julien Guadet, leerling van de grote Henri Labrouste. Om tegemoet te komen aan de nieuwe vereisten van het snelgroeiende Parijs tekende hij een grote open ruimte – denk aan een Parijse stationshal – met tientallen guichets, postbussen en kantoren. Tijdens de Haussmannperiode, de tweede helft van de negentiende eeuw, doen in Parijs de nieuwe bouwmaterialen glas en staal hun intrede: Les Halles zijn net gebouwd en een hoge ijzeren toren groeit op de tekentafel van Gustave Eiffel. Diezelfde materialen neemt Guadet mee in zijn ontwerp voor zijn postgebouw, het enige in Frankrijk waar je dag en nacht terecht kon. Een wervelend walhalla van brieven en pakjes. Het eindresultaat was een statig industrieel pand – eerder paleis dan gebouw – met beige kalksteengevel die de zon weerkaatst. Echter, in 2015 gingen de loketten definitief dicht en een van Guadets verre opvolgers, architect Dominique Perrault, startte met de renovatie. Corona en een brand zorgden voor 9 maand vertraging, maar in 2022 zal het gehele gebouw open zijn. Onze  foto’s geven een nu al eerste blik.

Nog is het niet gedaan in deze buurt. Begin ’24, het jaar van de Olympische Spelen heropent ook het Louvre des Antiquaires. Deze voormalige Grand Magasins du Louvre, zijn nu eigendom van de Fondation Cartier die er, met Jean Nouvel als architect, een nieuwe hub zal openen voor hedendaagse kunst. 

La Grande Poste du Louvre ligt op onze route ‘Van Opera tot Opera’ en speelt een hoofdrol in de geschiedenis De verkoop van de Eiffeltoren in het boek De Ziel van Parijs’ van Dirk. Ook Henri Labrouste verschijnt op het toneel als architect van de iconische Salle Labrouste waar Lenin zijn verkleumde voeten verwarmt in de geschiedenis De gele trui van Lenin

Nieuwsgierig om met je team bijzondere plekken, mensen en geschiedenissen te ontdekken in Parijs ? Lees hier ons aanbod.