Artikel

De Parijse juwelen processie 

2 min ontdekkings-tijd

Halfweg 19e eeuw, Napoleon III en Haussmann hebben elkaar al een tijdje gevonden. Parijs herrijst als de nieuwe open “ville lumière” . In de buurt van de Opera Garnier ( 1875) bij de prestigieuze Galeries Lafayette, op de huidige Boulevard Haussmann, vestigt zich in 1905 de eerste Franse bank: de Societé Générale.

societe-generale-paris

 

In prachtige Art Nouveau geinspireerde stijl zet Architect Jacques Hermant er een imposant  gebouw neer. Een ware ontdekking. We komen binnen en schuiven over de marmeren vloer naar de grote koepelzaal. Een enorme glazen koepel, rustend op metershoge bronzen pijlers, met een visuele overdaad aan kleuren en symbolen overspant de lokettenzaal. De oude “guichets” en “comptoir de bois” zijn nog steeds in gebruik. Omwille van zijn reusachtige ronde vorm, benoemen de insiders dit geheel  “le fromage”.

fromage

In alle stilte wandelen we er rond en nemen de smeedijzeren en met slangen en eikenbladen versierde trap naar de sous-sol. Daar ligt het echte “geheim”: La Salle des Coffres. Direct voor je zie je de immense glinsterende kluisdeur en de merknaam FICHET. Ja, de slotenmaker met naam en faam tot vandaag, zorgde hier voor een staaltje “onoverwinnelijke” safety. De deur is 2,76m doorsnee, weegt 18 ton en vergrendelt de zaal met een ingenieus systeem van grote dubbele stangen en sloten. Daarachter en dit vier etages diep: meer dan 8000 kluizen. Tot vandaag in gebruik.

Maar één eertijds gebruik verdween…

Ooit, in het begin van de 20e eeuw reden de calèches met de dames van adel op weg naar een avondje opera  hier langs. Tweemaal. Voor aanvang van de opera om er hun juwelen uit de kluis te halen en zich op te maken voor hun “m’as tu vu” moment .  Na de voorstelling om ze opnieuw bij Fichet te deponeren en zich klaar te maken voor de evaluatie van hun gemaakte “ impressions”.

Tussen de Société Générale en de Opera Garnier onstond aldus een merkwaardige relatie, met dansende paarden, hoge koetsen en paraderende dames. Het voorprogramma van de opera begon eigenlijk al met deze intrigerende juwelen processie gang.

Adembenemende ervaring ? We brengen je exclusief tot onder de koepel en tot in de  Salle des Coffres op onze tocht “Van Opera tot Opera”.