Artikel, Kunst

De cultureelste m² van Parijs

2 min ontdekkings-tijd

Wandelend doorheen de rue Bonaparte en langs de quai Malaquais, in volle Saint-Germain-des-Prés, loop je rond een terrein van meer dan 2 ha. Twee hectare vol artistieke geschiedenis. Hier huist de “Ecole des Beaux-Arts”.

Immens niet alleen als gebouw, weet dat hier Edgard Degas, Ingres, Delacroix, Matisse, Seurat, Renoir, Braque ..en zovele andere “toppers” aan het werk waren.
2017 is een feestjaar voor de “school”: 200 jaar geleden begon hier een groot bouwproject. Rond bestaande gebouwen als de mooie “Eglise des Petits Augustins”, werd tientallen jaren gebouwd  op het ritme van het succes van het instituut. Een school als historisch ijkpunt voor vele grote “culturele debatten” tussen kunstcritici, kunstenaars, Salons en jury’s.

Ingres verrast
In het grote amfitheater en aula schilderde Paul Delaroche als een continuüm een artistieke geschiedenis startend bij de Grieken, over da Vinci, Michelangelo,Velasquez, Van Dijck tot ”modern” Parijs,en enkele tientallen meters verder was de grote Ingres, gestart als classicist met monumentale werken, in tweestrijd en zette de toon naar de “Moderne kunst”, o.a.zijn “Turkish bath” uit 1882 verstomde zijn entourage.

Refusé
Of neem Ernest Meissonier en Manet. Ernest wie ?Ja, nu niet meer bekend, maar in de 19e eeuw “de” specialist in historische militaire doeken, zijn “Friedland” hangt in het MET (NY) en zegt je misschien toch iets. Een man met technisch talent, een onderzoeker
met een nauwkeurigheid tot in de kleinste details, elke spier van het strijdend paard van Napoleon is anatomisch juist . De man maakt furore en opgang in de Academie,de jury’s,de salons…en zijn weg kruist die van de outsiders, de nieuwlichters… de impressionisten met Manet voorop.

Je kent het verhaal: op het Salon de Paris een rode R : Refusé.

Mei 68
Of laat ons springen naar 1968: het studentenrevolte jaar, waar van 16 mei tot 27 juni het “drukkers atelier” werd bezet en zowat alle affiches van de revolte er werden gedrukt in het omgedoopte “Atelier Populaire”.

Meer dan 1 miljoen affiches vertrokken de Parijse nachten in.

Een rijke geschiedenis daalt over je heen als je het Het Palais is maar één van de unieke locaties, er is de kapel, er is de salle Foch, de Cour du Mûrier…unieke ruimtes waar je enkel binnen kunt stappen bij een lopende tentoonstelling.

De Ecole des Beaux-Arts ligt  op onze tocht “van Austerlitz tot Gainsbourg”.

(KLIK HIER EN GA TERUG NAAR OVERZICHT : PARIJS LEEFT – DEEL 1)