Artikel

Barrio Latino: Havana en Eiffel in de Faubourg Saint Antoine

2 min ontdekkings-tijd

Hier, in de schaduw van de Opéra Bastille, krioelt het van de “impasses” en “passages”: gemoedelijke dorpsstraatjes met kasseien, bloeiende glycines en gevels in geschilderd hout.

Absolute rust en stilte, op een steenworp van de razend drukke Place de la Bastille.

Onder het Ancien Régime werken in deze buurt vooral meubelmakers, ‘ébenistes’, in hun ateliers. Winkels die goederen uitstallen en verkopen bestaan nog niet. Het is immers bij wet verboden iets te verkopen wat je niet zelf hebt gemaakt. En dus komt iedereen hier gewoon kopen in de talrijke ateliers.

Het is uiteindelijk wachten tot in de 19de eeuw vooraleer de eerste ‘maisons de commerce’ opduiken, nieuwe panden, waar produceren en verkopen volledig van elkaar gescheiden zijn. Ze zijn architecturaal zo ingericht, dat ze met hun grote oppervlaktes, verschillende verdiepingen, royale lichtinval en liefst ook een monumentale trap, de verkoop op grote schaal stimuleren.

Zo ook “Les Magasins Gouffé Jeune” op de Faubourg Saint Antoine, een gerenommeerde meubelzaak, in 1907 ontworpen door de architecten Lesage en Miltgen. Voor het ijzeren gebinte en de prachtige trap doen ze beroep op de “Ateliers Gustave Eiffel”. De gevel is uitgevoerd in ijzer, glas en beton, gedecoreerd met mozaïeken en geglazuurde baksteen. Binnen kan je de constructie en de trap van Eiffel nog steeds bewonderen.

Verwacht hier geen saai bezoekje ! De jaren hebben de activiteit in de buurt fundamenteel veranderd. In de “cours” en “passages” vervangen blitze modellen- en designbureaus de tafel- en stoelenmakers van weleer.

En in de “Magasins Gouffé”, omgedoopt tot de muziektempel “Barrio Latino”, schallen salsa en mambo van boven tot beneden. Overdag leert jong en oud er dansen maar ’s avonds ben je hier in authentiek Havana met live orkesten en liefhebbers van het genre. Met Frozen Margarita’s en Cuba Libre’s in de hand keuren ze het bonte spektakel van op de statige trap van Eiffel.

Proef mee van de “étrange mélange” van deze kleurrijke buurt op onze “Route des Barricades”