Hoofdartikel

Duurzaam ondernemen in … koppen snellen: de familie Sanson.

2 min ontdekkings-tijd

Het is begin november en er staan gele chrysanten op het familiegraf van de Sansons.Er is dus toch iemand die nog van hen houdt…?Nochtans… op het hoogtepunt van La Terreur(1794), stuurt openbaar aanklager Fouquier-Tinville, in twee weken tijd maar liefst 1306 ‘veroordeelden’ naar de guillotine. Sanson, beul van Parijs, trekt er op dat ogenblik ‘aan de touwtjes’. Zijn recorddag: 17 juni. Die dag stuurt Charles-Henry Sanson, op 24 minuten 54 klanten “ad patres”.

download-1

Charles-Henry stamt uit een gerenommeerd geslacht van beulen. Gevreesd en gerespecteerd, staat de beul van Parijs boven de wet. Hij betaalt geen huurgeld en beschikt over ‘le droit de havage’: op de markten neemt hij mee wat hij denkt nodig te hebben, “à la hauteur de son appétit”.

De beul is ook “Officier du Roi” en dient aangesproken als  ‘Monsieur de Paris’, een titel die overgaat van vader op zoon. Ook folteren, ‘la torture préalable à l’exécution’, behoort tot zijn missie. Zijn financiële veiligheid hangt af van de onveiligheid in de stad, want hij wordt letterlijk vergoed… ‘à la tête du client’. In Parijs mogen de Sansons hun verdiensten extra aanvullen met het doorverkopen van ’hun’ lijken aan ‘doctoren en chirurgijnen’. Ze genieten ook het ‘voordeel’ van de ‘consanguinité’. Waar de kerk huwelijken tussen familieleden verbiedt, knijpt ze hier een oogje dicht. Niemand wil immers met een beul of beulenkind trouwen.

Zo zoeken de jonge Sansons hun bruiden onder de dochters van de beulen van Lyon, Toulouse of Bordeaux.

Duurzaam ondernemen staat bij de familie Sanson hoog in het vaandel. Bijna twee eeuwen, van 1688 tot 1836, houden ze de business in de familie.  Zo onthoofdt de telg Charles-Henry koning Louis XVI, terwijl hij zijn zoon de stiel aanleert op de schouders van Marie-Antoinette.

De Sansons overleven revoluties, restauraties, het empire, de Monarchie de Juillet en alle regimes daar tussenin. Met het einde van hun dynastie is ook de pret er af. En het vet van de soep. Latere beulen dienden hun inkomen aan te vullen met andere activiteiten.

Van 1950 tot 1975 snelt André Obrecht slechts 65 koppen. Hij moet er een ijskreemfabriekje bij nemen om rond te komen. Marcel Chevalier, die hem in 1976 opvolgt, zal de slechts 2 keer moeten ‘optreden’, want op 10 september 1977, onder Valéry Giscard d’Estaing, rolt de laatste kop van de guillotine.

Het verhaal van de Sansons en andere intrigerende geschiedenissen komen terug tot leven. Beleef ze mee op onze wandeling “Van Rothschilds en Refusés”.